Οδηγίες προστασίας από το πολικό ψύχος


Με αφορμή το ζόρικο πενταήμερο (μάλιστα για τα δύο διαφορετικά φαινόμενα έδωσαν τα ονόματα ΡΑΦΑΗΛ (Πρωτοχρονιά και επόμενη μέρα) και ΣΟΦΙΑ (3 έως 5/1) και τις προβλέψεις για πολικό ψύχος σας απαντάω στην ερώτηση εγώ τι έκανα ή τι σκοπεύω να κάνω μέχρι αύριο το βράδυ που αναμένεται να ξεκινήσουν τα φαινόμενα: 

α)Δεν εμπιστεύομαι τη ΔΕΗ οπότε έχω φροντίσει για τρόπους θέρμανσης χωρίς ρεύμα. Είμαι τυχερός γιατί έχω ενεργειακό τζάκι φυσικής ροής (δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν μεν αλλά εξαναγκασμένης, με μοτερ που δουλεύει με ρεύμα). Όμως υπάρχει και ο τρόπος της θέρμανσης με υγραέριο (εκτός από τις ακριβές θερμάστρες υπάρχει και η οικονομική και σαφώς πιο αποδοτική λύση της κουκουνάρας υγραερίου που κουμπώνει απευθείας στη μποτίλια αερίου).

β)Έχω ήδη αλλάξει τα υγρά στο αμάξι και έχω βάλει αντιψυκτικό παντού, ενώ τις μέρες με το πολύ κρύο θα φροντίσω να προστατεύσω / σηκώσω τους υαλοκαθαριστήρες. Επίσης να αποφεύγεται να πατάτε ξερογκαζιές στο κρύο αυτοκίνητο γιατί τα λάδια τώρα με το κρύο αργούν να κινηθούν. Τέλος έχουμε το νού μας για αδέσποτα ζώα (κυρίως γάτες και μικρά σκυλιά) τα οποία πάνε για φωλιάζουν στους θόλους από τους τροχούς για να προστατευθούν από το κρύο. Τέλος έχουμε το αμάξι με πάνω από το 1/2 ρεζερβουάρ με καύσιμα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε αν θα λειτουργούν τα πρατήρια βενζίνης (και αυτά ρεύμα θέλουν).

γ)Ζεστό ντύσιμο και πάντα γάντια, περιλαίμιο (ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό που μας ζεσταίνει το λαιμό και είναι καλύτερο απο το κασκόλ), σκούφο και κυρίως ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τρέκινγκ γιατί με τόσο κρύο οι παγώνει η υγρασία και ο δρόμος γίνεται πατινάζ. Φυσικά αργά και σταθερά βήματα...

δ)Φαγητό υψηλής ενέργειας, το οποίο θα τροποποιήσουμε ελαφρώς τη συνταγή για να μας ζεστάνει λίγο, με την προσθήκη καυτερών, κρασιού και κρεατικών (για όσους τρώνε κρέας).

στ)Προστατεύουμε το δίκτυο ύδρευσης. Αφήνουμε μια βρύση ελαφρώς ανοιχτή (λίγο παραπάνω από το στάξιμο ή και περισσότερο αν έχουμε εξωτερικούς σωλήνες).

ζ)Στις αστικές περιοχές δεν περιμένουμε προς το παρόν χιόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Πάντως έχουμε στο αμάξι αντιολισθητικές αλυσίδες καλού κακού.

η)Φροντίζουμε να επιβαρύνουμε το δίκτυο του ρεύματος όσο το δυνατόν λιγότερο, οπότε για δύο μέρες θα κλείσουμε φώτα και φωτιά που είχαμε ανοιχτά ελέω εορταστικής περιόδου. Ούτως ή άλλως ο καιρός είναι χουχουλιάρης οπότε ας τον κάνουμε ακόμα πιο ρομαντικό.

θ)Μην ξεχνάτε κρύο καιρός για δύο... Κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι...

ι)Εάν στην περιοχή μας υπάρχουν άστεγοι ή γενικότερα αναξιοπαθούντες ενημερωνόμαστε για τους δημόσιους χώρους που θα έχουν θέρμανση και θα διατεθούν στο κοινό και με τη σειρά μας τους ενημερώνουμε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του διαδικτύου όπως εμείς για ενημέρωση. Οπότε η καλή πράξη της ημέρας ας είναι μιας οδηγία... που στο τέλος δεν θα σας κοστίσει κάτι εκτός από λίγα γραμμάρια σάλιο... Πιστέψτε με ως εθελοντής τα προηγούμενα χρόνια έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο μόνον και μόνον γιατί κανείς δεν τους ενημέρωσε για τους θερμαινόμενους χώρους του δήμου τους.

ια)Άφησα τελευταία τα αδέσποτα, αν και από τα πρώτα στην καρδιά μου. Δεν θα πω τι κάνουμε σαν οικογένεια, μπορώ όμως να σας πω τι να κάνετε εσείς. Αυτές τις μέρες περισσεύει ΠΟΛΥ φαγητό. Μην το πετάτε στα σκουπίδια. Είναι κρίμα τόνοι φαγητού να καταλήγουν στη χωματερή. Αν δεν το δώσετε σε ανθρώπους που πεινούν - είναι άνθρωπο πρέπει πάντα να είναι πάνω απ΄όλα - τουλάχιστον βάλτε το σε ένα κουτί και αφήστε το εκεί που υπάρχουν αδέσποτα. Αν ξέρετε κάποιον/α που ασχολείται με αδέσποτα τότε παραδώστε τα σε αυτούς. Τα αδέσποτα ζωάκια χρειάζονται κυρίως τροφή για να παράξουν λίπος και να προστατευθούν. Ευτυχώς το ένστικτο επιβίωσης τα περισσότερα τα έχει οδηγήσει σε προσωρινές γωνιές/ φωλιές που κόβει έστω το κρύο.

Για το 2019 που έρχεται σε λιγότερο από 30 ώρες εύχομαι να μπορούσαν όλοι (άνθρωποι και ζώα) να βρουν ένα ζεστό σπίτι και ένα πιάτο ζεστό φαγητό... έστω και για το χειμώνα..
Share on Google Plus

About Zac

Ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος αποφάσισε το 2009 βλέποντας τα δύσκολα χρόνια που έρχονται από τις λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων όλης της ανθρωπότητας, να εφαρμόσει του απλούς κανόνες επιβίωσης και διαβίωσης. Μαζί με μια ομάδα 20 ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες άρχισαν να κάνουν πράξη αυτά που έμαθαν στο στρατό. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζονται στην αέναη αυτή προσπάθεια μεταφέρονται μέσα απο αυτό το ιστολόγιο. Ιδαίτερη βάση δώσαμε στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και διαβίωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου