Κατάσταση επιβίωσης: Διατροφή στο βουνό - Τριφύλλι


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός


Σε μια κατάσταση επιβίωσης, αλλά και στην καθημερινή μας διατροφή, ένα από τα πιο "παρεξηγημένα" φυτά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο αγνοούμε γιατί με αυτό ταϊζουμε τα ζώα (γαϊδούρια, κατσίκες, πρόβατα κλπ) είναι το τριφύλλι. Το κλασσικό τριφυλλάκι, με τα τρία φύλλα, που βρίσκεται σχεδόν παντού στη φύση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φυσικές πηγές βιταμινών.

Ενδεικτικά αναφέροντα στη βιβλιογραφία οι παρακάτω : μεννανθίνη, μεννανθόλη, μηλιατίνη, κουμαρίνη, προβιταμίνη Α, βιταμίνες C, D, E, K, ανόργανα άλατα, άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος.

Προσοχή στους ηλικιωμένους και τις έγκυες πρέπει να μην δίνεται καθημερινά και σε ποσότητες μεγαλύτερες από μισή χούφτα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις (σπάνια, αλλά σε κατάσταση επιβίωση δεν είμαστε για δοκιμές...) μπορεί να ερεθίσει τον οργανισμό.

Το σημαντικότερο στοιχείο στο τριφύλλι είναι ότι τρώγεται ΟΛΟΚΛΗΡΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ρίζας. Τα φύτρα των σπόρων είναι η σημαντικότερη πηγή βιταμινών και τα τρώμε ωμά, σκέτα ή σαν συμπλήρωμα σε σαλάτα.

Όσοι γνωρίζεται να φτιάχνετε βάμα, το τριφύλλι θα αποδειχθεί σωτήριο για τσιμπίματα από ζωύφια, για δερματικά εξανθήματα, για φαγούρα του κόλπου και γενικά για καταστάσεις κνίδωσης. Επίσης το βάμα το χρησιμοποιούμε και για να μειώσουμε την χοληστερόλη και για να καθαρίζουν τα νεφρά. 

Όταν κάνουμε το τριφύλλι βραστό (όπως τα υπόλοιπα χόρτα) το νερό που περισσεύει δεν το πετάμε. Τα κρατάμε και το πίνουμε σε μικρές δόσεις (50-60ml) την ημέρα, για να γλιτώνουμε κρυώματα και γενικά για να ενισχύουμε τον οργανισμό. 
Share on Google Plus

About Zac

Ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος αποφάσισε το 2009 βλέποντας τα δύσκολα χρόνια που έρχονται από τις λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων όλης της ανθρωπότητας, να εφαρμόσει του απλούς κανόνες επιβίωσης και διαβίωσης. Μαζί με μια ομάδα 20 ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες άρχισαν να κάνουν πράξη αυτά που έμαθαν στο στρατό. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζονται στην αέναη αυτή προσπάθεια μεταφέρονται μέσα απο αυτό το ιστολόγιο. Ιδαίτερη βάση δώσαμε στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και διαβίωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου