Νερό από χιόνι ή βροχή - Είναι επικίνδυνο; Πως το μετατρέπω σε πόσιμο;Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 


Τώρα που έχουν παγώσει τα πάντα στην Ελλάδα, λόγω του ισχυρού χιονιά που πλήττει την χώρα μας είναι καιρός να θυμηθούμε μερικά πράγματα σχετικά με το νερό από χιόνι ή την βροχή. 

Καταρχήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ούτε το νερό από το χιόνι, ούτε το νερό από τη βροχή και δεν έχει απολύτως καμία σημασία η απόσταση από αστικά κέντρα και βιομηχανικές ζώνες. 

Σίγουρα το φρέσκο χιόνι της δεύτερης ή τρίτης μέρας χιονοπτώσεων είναι πιο ασφαλές, γι΄αυτό και για όσα θα ακολουθήσουν θα προτιμάται το φρέσκο χιόνι και όχι αυτό που είναι παγωμένο (σαν κρύσταλλος).

Επιλέξτε το χιόνι που βρίσκεται μακριά από δρόμους, καμινάδες, εξόδους τζακιών, τοίχους. Όσο πιο ανοιχτός είναι ο χώρος συλλογής τόσο πιο ασφαλές είναι το χιόνι. 

Εάν δεν έχετε φίλτρο βρόχινου νερού (που αποκλείεται να έχετε οι περισσότεροι) τότε απλά πάρτε χιόνι και καταρχήν βράστε το δύο φορές ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ για 10 λεπτά (κατσαρόλα 3 λίτρων). 

Τα χάπια χαλαζόνης είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά με μέτρο...  Θεωρητικά χρειάζεται μια παστίλα ανά λίτρο νερού. Αλλά είπαμε με μέτρο και για λίγες μέρες. 

Μια καλή λύση είναι χλωρίωση του νερού. Βράσιμο + χλωρίωση μας δίνουν ένα 100% ασφαλές νερό. Προσέξτε όμως μετά την χλωρίωση το νερό πρέπει να μείνει στάσιμο για 30-45΄λεπτά ώστε το χλώριο να εξατμισθεί φυσικά (ως πτητικό).

Οι αναλογία είναι μια σταγόνα χλωρίου ανά λίτρο νερού. 

Έτερη πολύ καλή λύση είναι το ιώδιο. Εδώ η αναλογία είναι δύο σταγόνες ανά λίτρο. Και εδώ το αφήνουμε στάσιμο για 45-50 λεπτά. 

Τελευταία κίνηση  είναι να το σουρώσετε. Σε ένα βαμβακερό ύφασμα κατά προτίμηση. 

Είστε έτοιμοι !!!

ΥΓ Μην ξεχνάτε μιλάμε για εντελώς πρόσκαιρη κατάσταση, οπότε αυτές οι συμβουλές είναι μόνον για τις λίγες ώρες - μέρες μέχρι να αποκατασταθούν τα δίκτυα και να έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. 
Share on Google Plus

About Zac

Ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος αποφάσισε το 2009 βλέποντας τα δύσκολα χρόνια που έρχονται από τις λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων όλης της ανθρωπότητας, να εφαρμόσει του απλούς κανόνες επιβίωσης και διαβίωσης. Μαζί με μια ομάδα 20 ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες άρχισαν να κάνουν πράξη αυτά που έμαθαν στο στρατό. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζονται στην αέναη αυτή προσπάθεια μεταφέρονται μέσα απο αυτό το ιστολόγιο. Ιδαίτερη βάση δώσαμε στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και διαβίωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου