Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης : Ομάδα Ανάλυσης Πληροφοριών και Σχεδιασμού

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Στα δύο προηγούμενα άρθρα (εδώ και εδώ) ξεκίνησα έναν νέο κύκλο άρθρων για άμυνα μέσα στην πόλη. Όμως όπως έχουμε πολλές φορές πει, Άμυνα χωρίς σχεδιασμό και συνεργασίες είναι μια τρύπα στο νερό.

Όπως είδαμε και στο άρθρο για τις Ομάδες Περιπολίας, τα άτομα που τις απαρτίζουν οφείλουν μέσα στα καθήκοντα τους να εκτελέσουν και μια προκαταρκτική και άκρως απαραίτητη αποστολή. Να ιχνηλατήσουν και να χαρτογραφήσουν τα πάντα στην τομέα τους. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα.

Σπίτια, διαμερίσματα, δρόμους, φρεάτια, υπονόμους, δρόμους, σοκάκια, στενάκια, ακόμα και τους αντισεισμικούς αρμούς (κενό) μεταξύ των κτιρίων ακόμα και το πιο χαζό είναι σημαντικό.Η Ομάδα Ανάλυση Πληροφοριών και Σχεδιασμού (εφεξής ΟΑΠΣ), πριν τεθούν οι Ομάδες Περιπολίας σε ισχύ, πρέπει να καθίσουν και με τα μέσα που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία (BIRD EYE, GOOGLE MAPS, STREET VIEW κλπ) να κάνουν μια πρώτη προσέγγιση των απαιτήσεων. Να βγάλουν δρομολόγια, να επισημάνουν κάποια βασικά πράγματα. Φυσικά η γειτονιά είναι ένα μικρό κομμάτι, το πολύ δύο στενά και κοιτάμε να είναι περίκλειστα τετράγωνα, οπότε αυτό δεν πρέπει να μας πάρει πάνω από μερικές ώρες.

Όμως εδώ η ΟΑΠΣ πρέπει να έχει απόλυτα λεπτομερείς πληροφορίες για να μπορέσει να εκτελέσει σωστά τα καθήκοντα της. Οι Ομάδες Περιπολίας είναι τα μάτια, και η ΟΑΠΣ είναι η φωνή στο ακουστικό τους που θα τους λέει την ώρα της κρίσης, πως και από που μπορούν να διαφύγουν...

Αφού λοιπόν οι δύο αυτές ομάδες τελειώσουν με την ιχνηλάτηση και χαρτογράφηση η ΟΑΠΣ τώρα έχει το δύσκολο έργο. Πρέπει να στήσει σενάρια.Σημεία οδοφραγμάτων, ευπαθής άτομα της γειτονιάς που πρέπει να μεταφερθούν στο ασφαλέστερο σημείο (εντοπισμός και ορισμός του σημείου αυτού), τρόποι άμυνας, εξασφάλιση επικοινωνιών (δεν είναι απαραίτητο να έχεις ρεύμα και οι μπαταρίες για τα γουόκι τόκι μπορεί σύντομα να τελειώσουν ή να χτυπηθεί η συσκευή και να είναι άχρηστη), εξασφάλιση τροφής και νερού, ευάλωτα σημεία και το σημαντικότερο ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ!!!

Η ΟΑΠΣ είναι η πρώτη ουσιαστικά ομάδα που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της ΟΜΑΔΑΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ της γειτονιάς.

Αρχίστε από σήμερα.

Τουλάχιστον δεν θα περνάτε τα απογεύματα σας μπροστά στο χαζοκούτι.    


Τα άρθρα σχετικά με την Επιβίωση – Διαβίωση και τους Εναλλακτικούς Τρόπους ζωής, μπορείτε να τα βρείτε και εδώ : http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/
Share on Google Plus

About Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος αποφάσισε το 2009 βλέποντας τα δύσκολα χρόνια που έρχονται από τις λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων όλης της ανθρωπότητας, να εφαρμόσει του απλούς κανόνες επιβίωσης και διαβίωσης. Μαζί με μια ομάδα 20 ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες άρχισαν να κάνουν πράξη αυτά που έμαθαν στο στρατό. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζονται στην αέναη αυτή προσπάθεια μεταφέρονται μέσα απο αυτό το ιστολόγιο. Ιδαίτερη βάση δώσαμε στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και διαβίωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου