Το σημαντικότερο σε έναν αγώνα διαβίωσης και εν συνεχεία επιβίωσης


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Έχουμε γράψει ένα ικανό αριθμό άρθρων που αφορούν την διαβίωση (πρώτο τριήμερο) και εν συνεχεία την επιβίωση, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πλέον είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κάνει τα εφόδια τους, τις προετοιμασίες τους και σίγουρα πολλοί περισσότεροι αυτοί που σκέφτονται ότι όσο περνάει ο καιρός αυτό είναι εις βάρος τους.

Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με το σημαντικότερο σε ένα αγώνα διαβίωσης και εν συνεχεία της επιβίωσης και αυτό δεν είναι άλλο από τις λεγόμενες δοκιμές. 

Όσοι ήμασταν  εθελοντές στην Ολυμπιάδα είχαμε ζήσει τα λεγόμενα Test Εvents, δλδ τις δοκιμασίες σε καταστάσεις πολύ δυσκολότερες από τις συνήθεις όπου θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή την εμπειρία σε συνδυασμό με την πάλαι ποτέ στρατιωτική μου εκπαίδευση, προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στην οικογένεια και τον περίγυρο μου. Την εμπειρία ότι δηλαδή δεν επαρκούν τα εφόδια, αλλά έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία να ξέρεις ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το τι, πως, που, πότε και γιατί.

Καλές οι ασκήσεις επί χάρτου και η ανεύρεση πιθανών καταφυγίων από το google earth αλλά η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική. Γεωγραφική δυσκολίες (ποτάμια, ρεματιές, φαράγγια, σάρρες κλπ) δύσκολα μπορείς να τις αντιληφθείς από ένα gis πρόγραμμα.

Γι΄αυτό χρειάζεσαι την λεγόμενη ΑΥΤΟΨΙΑ.

Να πας να δεις,  να αντιληφθείς,  να εξερευνήσεις, να εντοπίσεις τα ευάλωτα – τρωτά σημεία του καταφυγίου που έχεις επιλέξει, να οριοθετήσεις την περιοχή σου, να βρεις σημεία διαφυγής, να εντοπίσεις σημεία κάλυψης, σημεία αποθήκευσης, σημεία παρατήρησης και σημεία άμυνας.


Και αφού τα κάνεις όλα αυτά να τεστάρεις τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, την ομάδα επιβίωσης που έχεις δημιουργήσει.

Γιατί καλά έκανες και διάβασες μερικούς τρελούς που σου είπαν πως να φιλτράρεις το νερό με την άμμο, το κάρβουνο, τα φύλα και τα ξύλα, αλλά όταν φθάσεις στο διαταύτα υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν μπορείς να τις περιγράψεις σε ένα κείμενο. Όπως τι γίνεται όταν το νερό βγαίνει κατάμαυρο ή χειρότερα δεν βγαίνει καθόλου; Πότε εξαντλείτε η δύναμη του άνθρακα (κάρβουνο) και πως γίνεται να εξαντληθεί μετά από αρκετά κυβικά νερού. Χιλιάδες απλά πράγματα που όμως δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο και είναι θέμα εμπειριών. Να ξέρεις τι μπορείς να πάθεις από τα χάπια καθαρισμού του νερού και γιατί δεν μπορείς να τα χρησιμοποιείς επί μακρόν κλπ.

ΤΕΣΤΑΡΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ και την οικογένεια σου. 

Ρίξε το γενικό του ρεύματος, αρχικά για 24 ώρες, στη συνέχεια για μια βδομάδα!

Κλείσε κινητά, wifi για 1-2-7 μέρες.

Βγάλε το  σταθερό από την μπρίζα και προσπάθησε να βρεθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, με την ομάδα επιβίωσης σου. Εντοπίστε τα λάθη για να τα διορθώσετε.

Προσπάθησε σε συνθήκες πίεσης να συνδέσεις την μποτίλια αερίου με το πετρογκάζ, το φίλτρο, τις ροδέλες και τα λοιπά εξαρτήματα. Να δεις που κάνεις λάθος, που χάνει, πόσο σφίξιμο χρειάζεται.

Γιατί καλά έκανες και αγόρασες το σούπερ ντούπερ μαχαίρι που κόβει μέχρι και σωλήνες, αλλά ξέρεις πως να μην το στομώσεις; Ξέρεις την κλίση που χρειάζεται για να κόβει πιο γρήγορα και χωρίς πολύ μεγάλη δύναμη; Ξέρεις τον τρόπο να μην κάνει θόρυβο; Ξέρεις πως να μην δημιουργήσει σπινθίρα;

Καλά διάβασες για τα huts, τις καλύβες, τα σπίτια από χώμα και νερό, αλλά ξέρεις πως και με τι υλικά μπορείς να τα δέσεις; Ξέρεις πχ ότι τα λεπτά ξύλα πεύκου που όταν είναι χλωρά «κάνουν» για δέσιμο, αλλά μόλις ξεραθούν σπάνε μόνα τους και είναι άχρηστα και κινδυνεύει να καταρρεύσει η κατασκευή σου; Ξέρεις ότι μπορείς να φτιάξεις σχοινί ακόμα και από την απλή και σε αφθονία στη φύση φτέρη ή το καλύτερο από τα αγροβατόμουρα (αγκαθιές);

Ξέρετε ότι το 90% των βιβλίων επιβίωσης έχουν συγγραφεί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ οι συνθήκες και τα υλικά που υπάρχουν στην Ελληνική  φύση και άρα καθίστανται ΑΧΡΗΣΤΑ;

Όλα αυτά και άλλα δεκάδες χρειάζονται ΤΕΣΤ – ΔΟΚΙΜΕΣ και πιστέψτε με οι δοκιμές είναι απολύτως απαραίτητες.


katohika


Share on Google Plus

About Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος αποφάσισε το 2009 βλέποντας τα δύσκολα χρόνια που έρχονται από τις λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων όλης της ανθρωπότητας, να εφαρμόσει του απλούς κανόνες επιβίωσης και διαβίωσης. Μαζί με μια ομάδα 20 ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες άρχισαν να κάνουν πράξη αυτά που έμαθαν στο στρατό. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζονται στην αέναη αυτή προσπάθεια μεταφέρονται μέσα απο αυτό το ιστολόγιο. Ιδαίτερη βάση δώσαμε στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και διαβίωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου