Amish: Αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να ζουν στο παρελθόν!


Το άρθρο αυτό το ανέβασα γιατί έτυχε πριν μερικά χρόνια να ζήσω την εμπειρία μιας αντίστοιχης κοινότητας σε ένα χωριό της Γαλλιάς. Άνθρωποι που ζουν χωρίς τις ανέσεις της σύγχρονης κοινωνίας, χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, μόνο με τον κοινό στόχο της επιβίωσης της κοινότητας και του κοινού καλού των μελών της. Ανεξάρτητα από την θρησκευτική προσέγγιση της ομάδας αυτής – με την οποία διαφωνώ πλήρως – οι Amish έχουν καταφέρει να μην έχουν ανάγκη το κράτος, αλλά και το κράτος να μην μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτούς… Με λίγα λόγια αντιστέκονται στο σύστημα, απλά απορρίπτοντας κάθε επαφή με αυτό. Και επειδή είναι αρκετά πολυπληθής ομάδα τελικά δεν του ενοχλεί κανείς…
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  – – – – – – – – – – – – – – 


Ίσως τους έχετε ακούσει ή κάποια απίθανη θεωρία που να σχετίζεται με αυτούς… η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος ζωής τους προκαλεί πολλά ερωτήματα στους «απέξω»! Οι Amish της αμερικανικής επαρχίας είναι μια θρησκευτική ομαδά ανθρώπων, (βασικά πολλές καθώς ζουν σε διάφορες περιοχές), που έπελεξε να ζει διαφορετικά και αυτή η επιλογή τους έχει γεννήσει πολλές θεωρίες για τον «μυστικιστικό» τρόπο ζωής τους και έχει εξάψει την φαντασία πολλών!
Απόλυτα φυσικό θα έλεγα καθώς η εικόνα ανθρώπων ντυμένων με ρούχα εποχής που μοιάζουν βγαλμένα από κάποια χολιγουντιανή ταινιά, που κυκλοφορούν με άμαξες που τις σέρνουν άλογα και δεν συναλλάσονται πέρα από κάποια εμπορικά παρέ δώσε με τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη!!
Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα αυτή η ομάδα που επέλεξε να ζει στον παρελθόν;;
Οι Amish είναι μια παραδοσιακή χριστιανική ομάδα γνωστοί για την απλή ζωή τους,τον απλό ρουχισμό τους και την απροθυμία τους να υιοθετήσουν τις ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας .

Η ιστορία του ναού Amish ξεκίνησε με ένα σχίσμα στην Ελβετία μέσα σε μια ομάδα της Ελβετίας και της Αλσατίας Anabaptists το 1693 υπό την ηγεσία του Jakob Ammann . Εκείνοι που ακολούθησαν Ammann έγιναν γνωστοί ως Amish.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, πολλοί Amish μετανάστευσαν στην Πενσυλβανία για διάφορους λόγους. Σήμερα, οι πιο παραδοσιακοί απόγονοι των Amish συνεχίζουν να μιλούν γερμανικά που ονομάζονται Ολλανδικά της Πενσυλβάνια. Αλλα δεν διαμένουν μόνο σε αυτή την περιοχή πια.  Εκτιμούν την αγροτική ζωή , τη χειρωνακτική εργασία και την ταπεινότητα.Μέλος της εκκλησίας Amish γίνεται κάποιος Amish με την βάπτιση που πραγματοποιείται μεταξύ των ηλικιών 16-25.Τα μέλη προέρχονται από παιδιά ήδη μελών, δεν είναι σύνηθες να γίνονται μέλη άτομα που δεν μεγάλωσαν Amish. Και αν και οι πλειοψηφία των απογόνων των Amish παραμένουν στην εκκλησία και ακολουθούν τον τρόπο ζωής των γονιών τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.
Μάλιστα υπάρχει ένα «τελετουργικό» που κάθε Amish έφηβος περνάει και είναι η δοκιμασία αυτή που καθορίζει αν θέλει να ζήσει την ζωή του ως Amish ή όχι. To Rumspringa παίρνει μέρος στην ηλικία 14-16 και τελειώνει με την βάπτιση του μέλους και την ενσωμάτωση του στην εκκλησία… αλλά όπως προείπα δεν επιστρέφουν όλοι. Κατά το Rumspringa οι νεαροί και νεαρές αφήνονται να εξερευνήσουν το έξω κόσμο και τους πειρασμούς του! Εκείνοι που θα τον απορρίψουν θα επιστρέψουν για να λάβουν την θέση τους στην εκκλησία των Amish, εκείνοι που θα τον αποδεχτούν δεν θα επιστρέψουν ποτέ.
Στην πραγματικότητα όσο περίεργοι κι αν φαίνονται και όσο κι αν μας προβληματίζουν οι κλειστές κοινωνίες τους και ο συντηρητικός τρόπος ζωής του, απλά οι Amish επέλεξαν να διαφορετικά από εμάς!
Από την Μαρία Χαιρέτη

http://www.travelstyle.gr/
Share on Google Plus

About Zac

Ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος αποφάσισε το 2009 βλέποντας τα δύσκολα χρόνια που έρχονται από τις λανθασμένες αποφάσεις των κυβερνήσεων όλης της ανθρωπότητας, να εφαρμόσει του απλούς κανόνες επιβίωσης και διαβίωσης. Μαζί με μια ομάδα 20 ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες άρχισαν να κάνουν πράξη αυτά που έμαθαν στο στρατό. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζονται στην αέναη αυτή προσπάθεια μεταφέρονται μέσα απο αυτό το ιστολόγιο. Ιδαίτερη βάση δώσαμε στους εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και διαβίωσης και αυτό γιατί απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου